четвъртък, 6 юни 2013 г.

Празник на Розата - Казанлък

Като център на розовата долина, всяка година в град Казанлък се отбелязват празниците на розата. Този празник е в чест на българската маслодайна роза и е официален празник на градовете Казанлък, Карлово и Стрелча.

Кошница със свеж гюл, чакаща да се превърне в розово масло

Празниците на розата обикновено се
маркират с богата програма от събития през месеците май и юни, а кулминацията е шествие в град Казанлък, което се провежда обикновено през първите почивни дни на юни месец.
По-време на празника на розата, традиционно се избира и най-красивото момиче в град Казанлък в конкурс, наречен "Царица Роза". Царицата на розата оглавява и води шествието и тържествата по време на празника.
Честването на Розата датира от 1903, когато този празник е отпразнуван за първи път. Това превръща празника във вече над вековна традиция и почит към маслодайната роза.
С годините честванията стават все по-популярни и се посещават от десетки хиляди туристи от страната и чужбина.

По време на празника на розата, 
всеки се потапя в розовата атмосфера

При нас, в КЪЩАТА НА РОЗАТА, може да получите съвсем безплатно полезна информация за празника, неговата история и всичко свързано с розопроизводството. Освен това ще може да разгледате богатата ни колекция от приспособления свързани с розопроизводството, както и да опитате традиционни продукти, направени от роза. Заповядайте!

Група туристи слушат разкази за розопроизводството